Mikor javasolt a fogszabályozó kezelés?

A szép,szabályos fogazatra az emberek többsége csak esztétikai előnyei miatt vágyik. Azonban fogszabályozó kezeléssel sok más későbbi probléma is megelőzhető, vagy ha már kialakult, ezek állapota nagymértékben javítható.

Ilyenek lehetnek:
  • egy rendellenesen záródó fogazat okozhat ízületi fájdalmakat
  • erősen torlódott fogak között a fogtisztítás sokkal nehezebben kivitelezhető, ezért a fogszuvasodási hajlam is megnő
  • a nem tökéletes tengelyállású fogak is okozhatnak fogágybetegséget
Fogszabályozó szakorvosunk mindig törekszik az archarmóniához ideálisan illeszkedő esztétikus fogazat és a tökéletes funkció kombinációjának megteremtésére.

Gyermekkori és serdülő fogszabályozás
A fogszabályozás szükségessége sok esetben már igen fiatal korban kiderül. Ebben az életszakaszban az állcsontok még növekszenek, formálódnak, ilyenkor elsősorban kivehető fogszabályozó készülékekkel tudjuk jó irányba befolyásolni fejlődésüket. Amennyiben a problémát rossz szokás- például ujjszopás- okozza, erről való leszoktatásban tudunk a szülő segítségére lenni. Serdülő korban eleinte még kivehető készülékeket, majd a maradó fogazat kialakulása után fix készülékeket alkalmazunk. Ezekkel a fogszabályozó készülékekkel átlagosan 1,5-2 év alatt el tudjuk érni a tervezett esztétikus eredményt még a tinédzser korszak elején, így a 14-15 éves gyermek már befejezett fogszabályozási kezeléssel nézhet a komplikált kamasz évek elé.

Felnőttkori fogszabályozás
Régebben a szülők nem fordítottak akkora odafigyelést gyermekük szabályos fogaira mint manapság, így több generáció nőtt fel rendellenes fogazattal. Felnőtt fejjel sem késő belevágni a fogszabályozási kezelésbe a vágyott esztétikai eredmény elérésének érdekében. A kisebb esztétikai problémáktól a nagyobb funkcionális eltérésekig, mindenre van megoldásunk. A fogszabályzás ilyenkor elsősorban fix, ragasztott készülékkel történik , amely készülhet fémből, vagy esztétikus fogszínű anyagokból. Amennyiben Ön idegenkedik a ragasztott fogszabályozóktól, rendelőnkben lehetősége van a legmodernebb , szinte teljesen észrevehetetlen fogszabályozó sínnel történő kezelésre is.