Diagnosztika

Sikeres fogászati kezelésének alapja a pontos diagnózis.

Ehhez nyújt nagy segítséget a 3 dimenziós képalkotásra képes Vatech Pax-i 3D Smart CBCT készülék. „Low Dose” rendszerének köszönhetően, a lehető legkisebb sugárterhelés mellett, teljes körűen fel tudjuk mérni fogazata, állcsontjai állapotát,hogy semmilyen probléma ne maradjon rejtve.
Egy felvétellel Ön egy CBCT-t és egy panoráma röntgent is kap, ezzel is megóvva szervezetét a felesleges sugárterheléstől. Ezek alapján, Önnek egy mindenre kiterjedő, személyre szabott kezelési tervet tudunk felállítani.

Dentalhigiéniai kezelés

A fogászati problémák elkerülésének egyik legegyszerűbb módja, ha Ön rendszeresen eltávolíttatja a lerakódásokat és a fogkövet fogairól. Ha ez ideális esetben félévente megtörténik, akkor jelentősebb fogászati problémák kialakulásának nagyon csekély az esélye, hiszen kezelőorvosa folyamatosan figyelemmel tudja követni fogainak aktuális állapotát.

Hogyan keletkezik a fogkő és az elszíneződés a fogakon?
A plakk a fogak felszínén tartósan megtapadt baktériumokkal teli képződmény. Ez a lerakódás csak rendszeres és nagyon alapos fogmosással távolítható el a fogakról és még így sem teljes mértékben, mert a plakk sokszor szabad szemmel nem is látható. A plakk sok esetben a fog látható felszíne alatt telepszik meg. Normális esetben az íny feszesen tapad a fogra, azonban idővel ez az állapot változhat és rés keletkezik a fog és az íny között, ahová bekerül a plakk , ami aztán gyulladásos állapotot idéz elő. A fogkő felhámozódott és elmeszesedett plakk, ami az idő előrehaladtával ínygyulladást okoz. Az íny elveszti egészséges halvány rózsaszín színét és duzzadt, vöröses színűvé válik. Ez az állapot gyakran vezet fogínygyulladás kialakulásához. Sajnos sem a lerakódásokat, sem az elszíneződéseket, sem pedig a fogkövet otthoni módszerekkel tökéletesen eltávolítani  nem lehet, de fogorvos vagy denatlhigiénikus segítségével ezeknek a problémáknak a kialakulása megelőzhető.

Hogy előzheti meg a fogászati problémák kialakulását szájhigiénia kezelések segítségével?
A szájhigiéniai kezelés egy költségkímélő és időtakarékos fogászati kezelés, amely azonban megkíméli Önt a komolyabb és nehezebben orvosolható fogászati problémák kialakulásától. Fél óra alatt a dentálhigiénikus vagy a fogorvos fájdalommentesen eltávolítja fogairól a barnás elszíneződéseket, a plakkot és a már kialakult fogkövet. Elhanyagolt fogak esetében ez a dentalhigiéniai kezelés felér akár egy fogfehérítéssel is, hiszen fogai visszanyerik természetes színüket.

Rendelőnkbe lehetősége van professzionális szájhigiéniás program igénybevételére. Ennek során alaposan eltávolítjuk az íny feletti és alatti fogkövet ultraszonikus fogkő eltávolítóval , majd következik egy speciális Air Flow kezelés. Ez azt jelenti, hogy a fogak felszínére levegő, víz és bikarbonát nagyon finom porának keverékét fújják. A pornak fogfehérítő, tisztító és fertőtlenítő hatása van, vagyis egyenletessé és teljesen simává varázsolja a fogak felszínét. Ennek köszönhetően a fog tovább marad tiszta, hiszen a lepedék és a fogkő ezután nehezebben tapad meg rajta. A kezelés zárásaként hyaluronsavas hidratáló krémet helyeznek a fogkőtől teljesen megtisztított ínyre, melynek hatására az visszanyeri egészséges feszességét és rugalmasságát. A krém egyik összetevője, a hyaluronsav főként öregedésgátló hatásáról ismert, a kozmetikában is általánosan használt antioxidáns.

Amennyiben Ön e kezelés után sem elégedett fogai színével, javasoljuk a fogfehérítés igénybevételét, amivel további jelentős esztétikai eredményt érhetünk el (lásd fogfehérítő kezelés menüpont).

Miért érdemes Önnek rendszeresen részt vennie a szájhigiéniai kezelésen?

 • A fogkőeltávolítás hatására fogai hosszú távon épek és egészségesek maradnak.
 • A fogkőeltávolítás megakadályozhatja a fájdalommal járó fogbetegségek kialakulását, mint például a népbetegségnek számító fogágybetegségét.
 • A fogkőeltávolítás hatására fogai újra fehérebbek és természetesen ragyogóbbak lesznek.
Irányított Biofilm Terápia (Guided Biofilm Therapy)

Mi a biofilm?

A fogakon, fogtöméseken, fogpótlásokon és implantátumok felszínén megtapadó vékony, láthatatlan baktériumokat biofilmnek nevezzük. A biofilm baktérium összetétele felelős a fogszuvasodás, fogágybetegség és implantátum körüli gyulladások kialakulásáért. A biofilm a nyálból kioldódó ásványi anyagok hatására idővel elmeszesedik, így alakul ki a fogkő.

Mit okozhat a biofilm?
 • Rossz leheletet
 • Fogszuvasodást
 • Ínyvérzést
 • Visszahúzódó ínyt
 • Fogak meglazulását
 • Fogvesztést
 • Implantátum vesztést


Mi az irányított biofilm terápia (G.B.T) lényege?
Ez a forradalmian új technológiát alkalmazó, többlépéses kezelés a fogtisztítás legfejlettebb formája. Hatékonyabb, mint a hagyományos fogkőeltávolítás. A speciális készülék NO PAIN technológiájának köszönhetően, a kezelés szinte teljesen fájdalommentes: még azok sem éreznek kellemetlenséget akik a hagyományos fogkőeltávolítástól rettegnek az annak során érzett fájdalom miatt.

Milyen esetekben ajánljuk?

Fogszuvasodás megelőzésére
A biofilm szabad szemmel ritkán észrevehető és olyan helyeken is megtelepszik, ahová a fogkefe vagy a hagyományos fogászati polírozó nem ér el. A biofilm terápiával a fogközökben vagy a fog apró repedéseiben, mély barázdáiban is hatékony tisztítást végezhetünk, mellyel megelőzhető a lyukas fog és a lehető legkorábban fedezhető fel a kezdődő szuvasodás is.

Fogpótlás esetén
A koronák, hidak, héjak felszínét is tökéletesen tisztítja, azok felszínét nem sérti.A fogpótlások élettartama ezzel jelentősen megnő, cseréjük csak hosszabb idő után válhat szükségessé.

Fogszabályozás esetén
Rögzített fogszabályozó viselése során jelentősen megnehezedik a fogak otthoni tisztítása. Az irányított biofilm terápiával eltávolítjuk a brackettek környékéről a felrakódást, megtisztítjuk a fogszabályzó miatt nehezen elérhető helyeket is a fogkőtől.

Fogágybetegség esetén
Fogínysorvadás, parodontitis esetén mély tasakok tisztítását is elvégezhető anélkül , hogy küretre vagy műtétre kerülne sor, így kevesebb terhelést jelent a páciens számára.

Fogimplantátum beültetés után
Az implantátumok tisztítása éppoly fontos minta saját fogak esetében.G.B.T technológiával végzett tisztításukkal megelőzhető az implantátum körüli gyulladás, de a már kialakult implantátum körüli tasakok is hatékonyan, a műgyökér sérülése, veszélyeztetése nélkül tisztíthatóak.

Ragyogó fehér fogak, egészséges szájhigiénia
A biofilm terápia képes arra, hogy az, ínyről, nyelvről távolítsuk el a rárakódott lepedéket, mellyel egészségesebb színű és tisztább nyálkahártyát kapunk. Dohányzás, kávé fogyasztás esetében sikeresen alkalmazható a fogak elszíneződésektől való megtisztítására. Tiszta, friss leheletet, fehérebb fogakat, egészségesebb szájflórát kapunk ezután a speciális fogkőeltávolítás után.

Melyek az irányított biofilm terápia lépései?

 • Előzetes vizsgálat: vagyis a fogak, a nyálkahártya, az íny, az implantátumok és fogpótlások, azaz a teljes szájüregének állapotfelmérése.
  A észlelt problémákról a kezelést követően pontosabba képet kapunk, így a dentálhigiénikus szükség esetén tovább is irányíthat a megfelelő szakorvoshoz, aki precíz kezelési tervet állíthat össze.
 • Megjelenítés, biofilm megfestése: Egy sötétlila színű indikátor anyagot viszünk fel a fogakra, mely a biofilm rétegen elszíneződik, ezáltal megjelenítjük a szabad szemmel nem látható dentális plakkot vagyis a biofilm réteget.
 • Motiválás: A megfestett biofilm megmutatja pácienseinknek, hol szükséges nagyobb odafigyelés az szájápolása során.Dentálhigiénikus kollégánk segít a helyes fogmosás és a megfelelő szájhigiénia otthoni fenntartásának elsajátításában.
 • Airflow: Az Airflow eljárás a biofilm, az elszíneződések és az éretlen fogkő eltávolítására szolgál, a természetes fogak mellett az implantátumok, a fogpótlások vagy fogszabályzó készülék felszíneiről egyaránt. Tisztítja és fényesíti a fogak íny feletti felszínét, egy nagynyomású apró szemcseméretű speciális por és melegített tisztított víz keverékével, mindezt teljesen fájdalommentesen.
 • Perioflow: A biofilmet hatékonyan távolítja el a mélyebb ínytasakokból vagy az implantátumok körüli területekről is egy még kisebb szemcseméretű por-víz keverékkel.
 • Piezon: A nagyobb ,érett fogkövek eltávolítását No-pain technology piezon résszel végezzük. Ez a fogkőeltávolítás már nem jár többé kellemetlen érzéssel, nincs több fájdalom, ugyanis a PIEZON feje csak akkor működik, amikor a fogkővel találkozik, így elkerülhetjük az ép fogfelszínek fölösleges érintését és ezáltal a fölösleges fájdalmat. Íny felett és íny alatt is alkalmazhatjuk.
 • Kontroll: Ellenőrizzük minden terület megfelelően tiszta lett-e, minden fogkő maradéktalanul eltávolításra került-e.
 • Új időpont egyeztetése: Egyénileg beszéljük meg, mikor szükséges kontroll vizsgálatra jönni ahhoz, hogy megelőzhessük a komolyabb fogászati problémák kialakulását.Átlagosan 6 havonta javasolt.

A Biofilm terápia 5 legfontosabb előnye

 • Rövidebb kezelés
  A speciális gépnek köszönhetően jóval rövidebb a kezelési idő, mint azt a hagyományos fogkőeltávolításkor megszoktuk.
 • No pain technológia – végre valóban fájdalommentes a fogkőeltávolítás
  A Piezon technológiának köszönhetően a kezelés gyengéd, teljes fájdalommentességet biztosít, de még fognyaki kopások esetén is minimálisra csökkenti a tisztítás miatti kellemetlenséget.
 • Minimálisan invazív – fogkőeltávolítás kényelmesen
  Abrázió, durva dörzshatás nélkül távolítja el a biofilmet még a fogközökből is, lehetővé téve, hogy minél tovább megőrizzük a saját, természetes fogaink, valamint a fogpótlások fényét és épségét vagy, hogy megóvjuk az implantátumainkat.
 • 100% hatékonyság
  Míg az ultrahangos fogkőeltávolítás 85%-os hatékonysággal bír, addig az irányított biofilm terápia a biofilm láthatóvá tételének köszönhetően elérte a 100%-os hatékonyságot.
 • Egy igazi élmény
  A kezelés mellett szóló számtalan érv mellett pácienseink tapasztalata szintén nagyon fontos. Aki kipróbálta ezt a valóban kényelmes, fájdalommentes és gyors kezelést, többé nem akarja már a régit. A fogászati dental spa élmény valójában egy újfajta wellness élmény, hiszen tényleg jobban érzed magad utána.
Fogágybetegség kezelése

Hogyan ismerjük fel a fogágybetegséget?
A fogágybetegség eleinte teljesen ‘hétköznapinak hitt’ tünetekkel kezdődik, például a fogínyvérzés és az érzékeny fogíny, melyeket elsősorban fogmosáskor, étkezéskor vagy fogselyem használatakor tapasztalunk. Hasonló kellemetlenséget okozhat akár külső sérülés is (például, ha fogkefénkkel felsértjük a fogínyt), de nem árt óvatosnak lenni és figyelemmel kísérni az állapotjavulást. Ellenkező esetben fogínygyulladás jelentkezik melyet a fájó, piros, esetleg sötétedő fogínyről ismerhetünk fel, de a rossz lehelet, a fogíny visszahúzódása és a mozgó fogak, szintén a fogágybetegség árulkodó jelei.

A kezdő fázis: Fogínygyulladás (Gingivitis)
Nem megfelelő szájhigiénia következtében a fog nyakán lerakódó lepedékben felszaporodó baktériumok okozzák. Rendszeres fogkőeltávolítás, professzionális fogtisztítás hiányában szinte mindig kialakul. A nem megfelelően záró, vagy régi elálló szélű koronák, tömések is kiválthatják a problémát.

Kezelés:
Preventio-Megelőzés: dentalhigiénikus segítségével egyénre szabott szájhigiénia elsajátítása.

Oki kezelés:

 • fogkőeltávolítás
 • polirozás, homokfúvás
 • elálló szélű koronák, tömések korrekciója, cseréje

Amennyiben a fogínygyulladás kezelése nem kezdődik el időben az esetek nagy részében kialakul a fogágybetegség (parodontitis).

Periodontitis / parodontitis

A fog gyökerét körülvevő szövetek gyulladását jelenti, amely kezelés nélkül a fog és csontszövet elvesztéséhez vezet. Ez a gyulladás akkor alakul ki, ha felborul az egyensúly a szájban felszaporodó baktériumok és a szervezet immunrendszere között. Nincs egyforma eset, mivel genetikailag másképp vagyunk kódolva és mások az életkörülményeink. A foggyökér kötőszövetének gyulladása gócbetegség és cseppfertőzéssel továbbadható akár a családtagoknak is!

Okozhatja rossz szájhigiénia, genetikai hajlam, dohányzás, stresszes életforma (immunrendszer), gyógyszer mellékhatás (pl.: vérnyomáscsökkentők, antiepilepsziás, immunszupresszív). Kialakulhat továbbá általános betegségekhez társulva, mint például hormonális elváltozások (pubertás, terhesség, postmenopauzás, diabetes), immunhiányos állapotok (AIDS), valamint vérképzőrendszeri betegségek.

Kezelés:
Konzervatív: Az összes fogfelületre kiterjedő, gyulladást okozó tényezők eltávolítása helyi érzéstelenítésben.

Lézeres tasakkezelés: A laser segítségével fájdalommentesen, jól kezelhetők a gyulladt fogíny szövetek. A kezelés során a tasakokban lévő kórokozók elpusztítása történik. Az íny az esetek nagy többségében újra feszesen tapad a fognyakra, megszüntethetők a tasakok, a meglazult fogak rögzülésére van lehetőség.

Sebészi beavatkozás: Ezekre a beavatkozásokra nem mindig van szükség, céljuk a fogágy regeneratív helyreállítása, bizonyos anyagok segítségével, pld.: csontpótlók, kollagén membránok, regenerációt serkentő gélszerű anyagok.

Kozmetikai eljárások-Ínyplasztika:

 • Korona meghosszabbítása: fogak hátrányos esztétikai megjelenését korrigáló beavatkozás, amely szebbé teszi mosolyunkat
 • Ínyvisszahúzódás – íny recessziók kezelése: Az ínyt visszahelyezzük eredeti helyére, lecsupaszodott fognyak fedése saját szövet és segédanyag segítségével, amely szebb esztétikát és hosszú távon védelmet nyújt a fogak számára.

Esztétikus tömések

Mit kell tudnia az esztétikus tömésekről?

Étkezéseink során fogaink felszínén ételmaradványok tapadnak meg, melynek eredményeként lepedék képződik azokon. A lepedékben megtelepednek a baktériumok, melyek elkezdik lebontani az ételmaradványokat. Ekkor olyan savak keletkeznek melyek káros hatást gyakorolnak a fogzománcra. Így keletkezik a fogak szuvasodása, melynek leghatásosabb kezelési módja az esztétikus tömések alkalmazása. Ezt a tömést azért nevezzük esztétikusnak, mert olyan speciális kompozit anyagból készül, amely színében és formájában tökéletesen alkalmazkodik az Ön meglévő fogaihoz, így a tömés gyakorlatilag láthatatlan lesz egy külső szemlélő számára.

Milyen esetben lehet Önnek esztétikus tömésre szüksége?

 • Fogszuvasodás kialakulása esetén
 • Meglévő amalgám tömések esztétikus tömésre történő lecserélése esetén
 • Fogainak elszíneződése esetén
 • Berepedezett fogak esztétikus kezelésekor
 • Abban az esetben, ha az Ön fogaiból letörött egy kisebb darab

Milyen előnyei vannak az esztétikus töméseknek az Ön számára?

 • Megjelenése kiemelten esztétikus, látványa beleolvad a környezetébe, így barátai és ismerősei nem is veszik majd észre, hogy Önnek tömése van
 • Rövid idő alatt elkészül és Ön azonnal élvezheti annak előnyeit, amint kiszállt a fogorvosi székből
 • Szervezetbarát, hiszen nem tartalmaz fémet és más mérgező anyagokat, így allergiás reakciót sem vált ki Önből
 • Elkészítése a modern előkészítési technikának köszönhetően minimális mértékű foganyag veszteséggel jár
 • Tartós, akár évtizedeken át szolgálja Önt (megfelelő szájhigiénia és rendszeres fogorvosi kontrolvizsgálatok esetében)
 • Szilárd és erős, éppen ezért szinte korlátozások nélkül terhelhető

A fogászati tömőanyagok között hatalmas ár és minőségbeli különbségek vannak. Rendelőnkben csak a legerősebb, legszebb, legtartósabb minőségi tömőanyagokat használjuk.

Gyökérkezelés

Mit kell tudnia a gyökérkezelésről?

A gyökérkezelés célja az, hogy megmentse az Ön meglévő fogait a kihúzástól. Ha a fog szuvasodása eléri a gyökércsatornát a fogbélben változások történnek, melyek egyszerű esetben visszafordíthatóak, azonban súlyosabb esetben visszafordítatlan károsodásokat okoznak. Ezekben az esetekben szükséges a fogak gyökérkezelése. A fogaink egy, kettő, három, négy, de akár több gyökércsatornával is rendelkezhetnek. A gyökérkezelés sikerességét nagyban befolyásolja az, hogy a fogban lévő összes gyökércsatornát megtaláljuk.

A gyökérkezelés első lépéseként a gyökércsatornák feltárása, megkeresése, illetve feltágítása történik. Ezzel kerül megtisztításra a gyökércsatorna. Az így feltágított majd megtisztított csatornák aztán betömésre kerülnek egy speciális gyökértömő anyaggal.

Második lépésként a gyökérkezelt fogra egy esztétikus tömés, betét vagy korona kerül, hogy az ne csak funkcionálisan legyen tökéletes, de esztétikai szempontból is.

Miért jelent nagy biztonságot Önnek, ha rendelőnkben végezzük el a gyökérkezelését?

Egy kiváló eszköz a precíz munkához –endomotorral egybeépített apexlokátor a gyökérkezelések tartósságáért (VDW Gold Reciproc). A gyökérkezelés csak abban az esetben vezethet a várt eredményhez, vagyis a fog gyógyulásához, ha a gyökércsatorna megtisztítását megfelelő hosszban és megfelelő minőségben készítjük el. A gyökércsatorna hosszának meghatározásához nyújt segítséget az úgynevezett apexlokátor berendezés. Ez az eszköz lényegesen pontosabb képed ad kezelőorvosa számára a gyökércsatorna tényleges hosszáról, mint egy röntgen felvétel. Az endomotorral történő gépi megmunkálás sokkal tisztább,egyenletesebb gyökércsatornát eredményez. Az endomotor és az apexlokátor segítségével elkészült gyökértömések éppen ezért pontosabbak és tartósabbak lesznek.

Laser támogatott gyökérkezelés

A rendelőnkben használt diódalaser segítségével, az erősen fertőzött gyökércsatornák csíraszámának radikális csökkentését tudjuk elvégezni, valamint a már kialakult gyökércsúcsi elváltozások gyógyulását stimulálni. Ez az eljárás nagyban csökkenti a gyökérkezelt fogak későbbi komplikációit.

Az elszigetelés ebben az esetben az Ön biztonságát szolgálja – kofferdam izolálás a gyökérkezelésekénél
A fogászati beavatkozás egyik legkritikusabb pontja a kezelési terület szárazon tartása azaz a nyálmentes környezet biztosítása a gyökérkezelések teljes ideje alatt. Ez a hagyományos vattarolnik használatával már nem valósítható meg minőségi kompromisszumok nélkül. Ezért alkalmazzunk rendelőkben a kofferdam izolálást. Ez az eljárás nem más, mint egy elszigetelt környezet biztosítása a kezelendő fognak a kezelés teljes idejére egy speciális, gumiból készült rugalmas eszköz segítségével. A kofferdammal történő izoláció tökéletes nyál és páramentes munkaterületet biztosít kezelőorvosa számára. Az eszköz alkalmazásával a gyökérkezeléseknek nagyobb a lesz sikerességi rátája és tartósabbak is lesznek.

Betétek/inlay

Mit kell tudnia a betétekről (inlaykről vagy onlaykról)? A betétek (vagy más néven inlayk vagy onlay) egyfajta speciális, nagy méretű, esztétikus tömések. A hagyományos megoldáshoz képest annyi a különbség, hogy ezeket nem a fogorvos készíti el a rendelőben, hanem egy lenyomat alapján, preciziós technológiával a fogtechnikai laboratóriumban készülnek. A nagyobb, ínyszélt elérő, kisőrlő illetve nagyőrlő fogak szuvasodása esetén alakmazzuk leginkább a betéteket.

A fogbetétek készülhetnek:

 • Porcelánból, amikor a hiányzó fogrészlet teljes mértékben porcelánból készült betéttel kerül pótlásra
 • Kompozit anyagból, ami porcelánnal ötvözött műanyag
 • Aranyból, ami lehet teljes mértékben arany vagy aranyra égetett fogszínű porcelán

Milyen esetben lehet Önnek betétre (inlayre vagy onlayra) szüksége?

 • Nagyobb méretű fogkorona hiány esetén, amikor egy egyszerű esztétikus tömés már nem jelentene biztonságos megoldást
 • Ha a fog rágófelszínének több mint fele hiányzik
 • Meglévő amalgám tömések lecserélése esetén, ha a kitöltendő rés már meghaladja az esztétikus tömés biztonságos méretét
 • Abban az esetben, ha az Ön fogaiból letörött egy darab, amit töméssel már nem lehet korrigálni

Milyen előnyei vannak a betéteknek az Ön számára?

 • Megjelenése esztétikus és természethű, nagyobb mérete ellenére is teljesen mértékben belesimul a meglévő fogak környezetébe
 • Fogtechnikai laboratórium állítja elő nagy precizitású technológiával, ami garancia a pontos illeszkedésre és széli záródásra
 • Mindhárom alapanyag szervezetbarát, hiszen sem a porcelán, sem a kompozit anyaga, sem pedig az arany nem tartalmaz toxikus vagy allergén alkotórészeket
 • Hosszú távú megoldást nyújt pontos illeszkedésének és szilárd alapanyagának köszönhetően
 • Korlátozások nélkül terhelhető akár csak a természetes fogak
 • Precíziós előállítási technológiájának köszönhetően jobban védi a kezelt fogat, mint az esztétikus tömés

Mit kell tennie abban az esetben, ha Önnek is betétekre (inlayre és onlayra) van szüksége?
Az, hogy az fogászati problémáját esztétikus tömésekkel vagy esetleg betétekkel (inlaykkel és onlaykkal) lehet e nagy biztonsággal orvosolni, csak egy személyes orvosi vizsgálat után derül ki. Ennek a vizsgálatnak a legegyszerűbb módja, ha Ön ellátogat a Ráday32 Dentalcentrum rendelőjébe. A konzultáció térítésmentes, így nem jelent költséget az Ön számára.

Csapos fogfelépítés

Mit kell tudnia a csapos fogfelépítésről?

Ha a fogszuvasodás következtében a fog koronájának nagy része megsérül, akkor azt sem egy esztétikus töméssel, sem pedig koronákkal nem tudjuk nagy biztonsággal pótolni, mert ilyenkor a gyökér megerősítésére van szükség. Erre a célra szolgál a csapos fogfelépítés. A cél ebben az esetben az, hogy a gyökérbe készített csapos műcsonk segítségével építsük fel újra a fogat. Így már erre a felületre nagy biztonsággal készíthető korona, amivel visszaállítható a fog eredeti formája és anatómiai funkciója. A csapos fogfelépítést megelőzően, a korábban még nem gyökérkezelt fogat mindenképpen gyökérkezelni kell. A megfelelően kialakított gyökértömés után következik a csap helyének előkészítése, majd beragasztása.

Milyen anyagból készülhetnek a csapos műcsonkok?

 • Fogszínű üvegszálas gyökércsap kisebb vagy közepesen sérült fogak kezelésére
 • Előre legyártott fémből készült gyári csap, amely fémvázra épülő koronák esetében használatos
 • Fogtechnikus által készített öntött fémcsap a nagy mértékben sérült fogak helyreállítására
 • Cirkonból készült csap komolyabb foganyag hiány esetén, elsősorban az elülső fogak területére, kiemelt esztétikai igények kielégítésére

Milyen előnyei vannak a csapos fogfelépítésnek az Ön számára?

 • A csapos felépítés legfontosabb előnye, hogy a kezelt fog megmenthető és nem kell azt kihúzni és fogbeültetéssel pótolni
 • A kezelt fog visszanyeri stabilitását és újra terheltethetővé válik akár csak a saját fogai

Mit kell tennie abban az esetben, ha Önnek csapos fogfelépítésre van szüksége?
Az hogy a csapos fogfelépítés valóban megoldást nyújt-e az Ön fogászati problémájára, csak egy alapos fogorvosi vizsgálat derítheti ki. Az Ön számára az a legfontosabb, hogy ne kelljen elveszítenie a fogát és az újra visszanyerje anatómiai funkcióját (rágóképességét) valamint esztétikus megjelenését. Mi erről szeretnénk gondoskodni, akár a csapos felépítés segítségével a Ráday32 Dentalcentrumban.

Koronák és hidak (fém és fémmentes)

Fémkerámia koronák és hidak- Magyarország legnépszerűbb fogpótlása

A fémkerámia koronák népszerűségüket annak köszönhetik, hogy megbízhatóságukat már évtizedek óta bizonyítják. A fogpótlás szilárdságát adó fém vázat a fogtechnikai laboratórium az előkészített fogairól vett lenyomat alapján készíti el. A váz elkészültét követően ráégetik a az Ön meglévő fogaihoz igazodó színű kerámia leplezést. A fém váz anyaga lehet nikkelmentes kobalt-króm vagy arany-platina ötvözet, de akár ötvözetlen arany is. A lézer szinteres eljárásnál a hídvázat lézernyaláb segítségével rétegről rétegre építi fel a szintergép. A felület mikrostruktúrájának és a csökkentett oxidációnak köszönhetően optimális lesz a kerámia kötése a fémvázzal. Emellett az eljárás során az anyag sűrűsége megközelíti a 100 %-ot, ami a legmagasabb húzószilárdsági értékeket eredményezi. A fémkerámia koronák esetében egy olyan hagyományos megoldásról van szó, ami tartós megoldást jelent számtalan fogászati problémára:

 • Alkalmas nagy kiterjedésű szuvasodások kezelésére, amikor egy esztétikus tömés vagy betét (inlay, onlay) már nem jelent biztonságos megoldást Önnek
 • Visszaállítja az Ön egészséges rágóképességét
 • Pótolja hiányzó fogait, ha Önnek nincs lehetősége fogászati implantátum beültetésére

Pácienseink körében a fémkerámia koronák még a mai napig is nagyon népszerűek, hiszen egy kiváló és költségtakarékos megoldást jelentenek a fogpótlások között. Ezen túlmenően pedig vannak elvitathatatlan pozitív tulajdonságai is:

 • Szilárd és tartós fogpótlás
 • Természeteshez közeli módon állítja vissza rágóképességét
 • Rövid idő alatt elkészül és Ön akár egy hét leforgása után élvezheti annak minden előnyét

Ha azonban az esztétikai kérdések kiemelkedően fontosak az Ön számára, akkor nem a fémvázra épülő kerámia koronák jelentik az ideális megoldást. Megjelenésük nem olyan esztétikus és élethű, mint a fémmentes cirkon koronáké. Kevésbé áttetsző és a fém váz tompa sötét árnyalatú színezetet ad a fognak. A korona szélein szürke szélcsík jelenhet meg az évek múlásával.

Ezen túlmenően pedig akkor sem ajánlott Önnek a fémkerámia korona, ha valamilyen fémallergiában szenved. Lehet, hogy az Ön fogászati problémájára a fémkerámia korona a legjobb megoldás. Ez azonban csak akkor derül ki, ha ellátogat rendelőnkbe és részt vesz egy térítésmentes konzultáción, ahol felkészült szakorvosaink részletesen tájékozatják Önt az elérhető lehetőségekről.


Cirkon-kerámia koronák és hidak - CAD/CAM technológia - ezredmilliméter pontosság az élethűség érdekében
Amennyiben az Ön fogászati problémájára már nem jelent megoldást egy tömés vagy egy betét, mert a fog sérült része túlozottan nagy kiterjedésű, akkor koronára van szüksége. Amennyiben Ön foghiánnyal is rendelkezik, hídpótlást javasolunk. A koronák készülhetnek költségtakarékos fém vázra vagy élethűen esztétikus, a természetes fogakhoz hasonlatosan fehéren áttetsző cirkon vázra. Mindkét korona váz részét fehér (fogszínű) kerámia leplezés borítja. Ez adja meg a fog végső formáját és színét.

A két koronatípus között azonban jelentős a különbség megjelenésükben. A cirkon-kerámia koronák és hidak számtalan pozitív tulajdonsággl rendelkeznek, melyek Önnek is értékesek lehetnek, ismerje meg ezeket:

Teljesen antiallergén
Manapság gyakran előfordul a fémekkel szembeni allergia. Amennyiben Önnek fémallergiája van, vagy egyszerűen csak nem szeretné, hogy bármilyen fém legyen a szervezetében, a cirkón korona erre is megoldást jelent.

Fehérek, esztétikusak, élethűek és észrevehetetlenek
A speciális fogszínű cirkon anyagnak köszönhetően ezek a fogpótlások nagyon magas esztétikai igényeket is kielégítenek. A cirkonból készült koronák és hidak észrevehetetlenül illeszkednek meglévő fogaihoz, így egyáltalán nem válik láthatóvá, hogy Önnek fogpótlása van. A fémkerámia koronákra jellemző szürkés árnyalat és fémes szélcsík a cirkon koronák esetében nem fordulhat elő. Helyette egy természetesen áttetsző, élettel teli fehér színű cirkon-kerámia fogpótlás az, amit rendelőnkben Önnek készítünk.

Pontosak és komfortosak, CAD/CAM technológiával készülnek (számítógépes szoftver segítségével tervezik meg és számítógépes vezérléssel működő berendezéseken állítják elő)

A cirkon-kerámia koronák és hidak elkészítésekor a fogtechnikai laboratórium nem fémből önti ki az Ön fogpótlásának vázát, hanem egy úgynevezett CAD/CAM technológiával állítja azt elő egy speciális anyagból, a cirkonból. Ennek a technológiának az a lényege, hogy az emberi érzékszervek által nem érzékelhető mértékben pontos. A fogtechnikai laboratóriumban először egy speciális lézer beolvasó berendezés segítségével letapogatják az Ön előkészített fogairól levett lenyomatot és egy számítógépes szoftver segítségével megtervezik az Ön személyre szabott fogpótlásának a vázát. Az így megtervezett cirkon vázat egy szintén számítógép által vezérelt kivitelezés követi, ami kizárja az emberi tévedést a teljes folyamatból.

A fogtechnikai laboratórium által elkészített vázat fogorvosa bepróbálja, hogy az valóban minden szempontból megfelel-e az Ön igényeinek és csak ezt követően kerül rá a porcelán leplezés, amely megadja a végső, meglévő fogaihoz harmonikusan illeszkedő külsőt az Ön cirkon fogpótlásának.

A cirkon vázra épülő koronák számtalan fogászati problémára nyújtanak esztétikus és tartós megoldást. Hogy ez az Ön esetére is igaz-e, azt csak egy személyes konzultáció alkalmával tudjuk megmondani, amikor lehetőségünk adódik megvizsgálni Önt. Ez legegyszerűbben egy térítésmentes konzultációval oldható meg.

Kerámia héjak

Egy hét alatt megszépülhet a mosolya a kerámia héjak segítségével
A kerámia héjak olyan egyedülálló lehetőséget kínálnak Önnek, melyek segítségével mind esztétikai, mind funkcionális szempontból teljesen megújulhat és megfiatalodhat a mosolya mégpedig egyetlen hét leforgása alatt. De van ennél még jobb hírünk is: a kerámia héjak készítése egy nagyon kíméletes fogászati eljárás, amely a koronák készítéséhez képest lényegesen kevesebb foganyag vesztésével jár és szinte teljesen fájdalommentes.

Mit kell tudnia kerámia héjakról?
A kerámia héj egy kontaktlencse vékonyságú lapocska, ami a fog ajak felőli részére kerül felragasztásra. Ez a szilárd és terhelhető esztétikus lapocska biztosít fogainak megújult és megszépült külsőt és hófehér, de természetes mosolyt.

Milyen fogászati problémák sikeres kezelésére ideálisak a kerámia hájak?

A kerámia héjakat ma már számtalan fogászati probléma kezelésére használják előszeretettel világszerte, így Magyarországon is:

 • A leggyakoribb eset az, ha a páciens egyszerűen egy szebb mosolyra vágyik, de nem szeretne sem túl sok időt tölteni ezzel, sem pedig túlzottan sok kellemetlenséget elszenvedni megszépülő mosolya miatt
 • A kerámia héjak kiváló megoldást nyújtanak arra az esetre is, ha Ön nem elégedett fogainak formájával és ezen szeretne változtatni (például ha fogai nem állnak szabályosan, de nem szeretne egy hosszadalmas fogszabályozó kezelésen részt venni)
 • Ha a fogfehérítés nem biztosítja azt a fehérséget fogainak, amit megálmodott, akkor a kerámia héjak biztosan megoldják ezt a problémát is
 • Ha fogai elkoptak vagy letöredezettek, akkor nem kell feltétlenül lecsiszoltatnia a fogakat, hogy azokra koronák készüljenek, hanem elég egy minimális előkészítést követően kerámia héjakat felragasztatnia azokra
 • Vannak olyan gyógyszerek által okozott elszíneződések, melyek fogfehérítő eljárásokkal nem világosíthatóak ki, ezek esetében a kerámia héjak jelentik a legegyszerűbb megoldást
 • Ha az első fogai között túlzottan nagy a rés, akkor azokon egyszerű korrekció hajtható végre kerámia héjak segítségével, melynek eredménye a rések eltűnése lesz.

Mit kell tennie abban az esetben, ha Ön is szeretné megszépíteni mosolyát kerámia héjak segítségével?
Ez a korszerű megoldás ma már mindenki számára elérhető,könnyen igénybe vehető és megfizethető. Nem jelent azonban megoldást minden fogászati problémára. Hogy az Ön esetében sikerrel alkalmazhatóak-e a kerámia héjak, az csak egy személyes konzultáció során derül ki felkészült esztétikai specialistáinkkal. Ez a konzultáció teljesen térítésmentes az Ön számára.